Spelt: gezond, lekker en oeroud

Deel deze pagina

7000 jaar voor Christus werd het al verbouwd: spelt, de zeer verre voorouder van tarwe. De korrel heeft een extra ‘jasje’ waardoor hij goed beschermd is tegen ziektes en invloeden van buitenaf. Omdat het jasje er tot vlak voor het malen om blijft is reinigen met chemische middelen niet nodig.

Een gezonde grondstof dus - behalve dan voor mensen met coeliacie, want spelt bevat wel degelijk (veel) gluten. Bij Boerenjongens vind je nu biologisch speltmeel van Bakkerij Brood Purmerend. Hier het recept om zelf biologisch speltbrood of speltpannenkoeken te bakken.

Biologisch speltbrood

425 gram meel
250 ml water
13 gram verse gist (niet meer i.v.m. uitdrogen)
9 gram jodiumzout
Olijfolie

Meng om te beginnen het zout met het meel. Voeg daarna al roerend de mix van water en gist toe. Omdat speltmeel vrij droog is doen we er een scheut olijfolie bij. Kneed het deeg goed en laat het minimaal twee uur rijzen. Baktijd: 30 minuten op 220 graden.

Biologische speltpannenkoeken (4 stuks)

Zeef het speltmeel voor een mooi glad en luchtig resultaat. Maak beslag van 8 eetlepels speltmeel en16 eetlepels water of melk. Voeg naar wens ook een ei toe. En bakken maar!

Geniet ervan!

Terug naar alle blogs