Nu perfect op dronk

Deel deze pagina

Nadenken over het kerstdiner kan nog een heel gepuzzel zijn – maar welke wijnen je er het beste bij drinkt is duidelijk. Onze vinoloog Ton adviseert deze selectie van bijzondere kwaliteitswijnen die nu perfect op dronk zijn. Ook van harte aanbevolen als relatiegeschenk.

W I T

San Marzano –Edda Bianco
Druivensoort: chardonnay

Halverwege augustus met de hand geoogst en vier maanden gerijpt op Frans eikenhout. De geur van bloemen, perzik en hint van vanille geeft deze kwaliteitswijn een romig en delicaat karakter. Deze wijn serveren we bij een diner met allure en grandeur, een voorgerecht van vis en schaaldieren en bij kazen die een langere rijptijd hebben ondergaan.

Feudi di San Gregorio – Biancolella
Druivensoort : biancolella

 Na de alcoholische fermentatie rijpt de wijn vier maanden “sur lie”met frequente battonage (doorroeren) waardoor deze wijn veel smaak en karakter tot zich kan nemen. Deze wijn geurt naar venkel, wit fruit en citrus, de smaak is expressief, zacht en sappig. Smakelijk bij vele voorgerechten, vissoepen en gegrilde visgerechten .

Ca’Del Bosco Curtefranca DOC
Druivensoort: chardonnay en pinot blanc

Witte wijn die door kenners de hemel in wordt geprezen, heeft geen houtlagering ondergaan al doet het bouquet vermoeden van wel. Tonen van appel, citrus, mineralen en fluweelzachte kruiden. Een perfect lange afdronk met mooie fruittinten. Passend bij een rijke vissalade en vishoofdgerechten die naturel bereid zijn (te kruidige gerechten zullen de wijn overheersen).

R O O D

Feudi di San Gregorio – Taurasi
Druivensoort: aglianico

De wijnstokken zijn aangeplant op vulkanische ondergrond in combinatie met kalk. Deze wijn rijpt 18 maanden in vaten van Frans eiken, waarna nog negen maanden flesrijping volgt. Aroma’s van kaneel, vanille , anijs en kersen. Een volle smaak met zoete en zachte tannines. En een lange afdronk. Heerlijk bij geroosterd rood vlees, gevogelte en stoofgerechten.

Fianca Egomei – Carpess Crianza
Druivensoort: tempranillo

De druiven worden handmatig geplukt en in kistjes van slechts 20 kilo vervoerd om de druiven te beschermen. Fermentatie in roestvrijstalen vaten en daarna 12 maanden op barrriques van Frans en Amerikaans eiken. Aroma’s van zwarte en rode bessen, specerijen (vanille en kaneel). Smaakvol, krachtig en met lange, intense afdronk. Een klassieke combinatie voor bij lamsvlees. En zeker bij gegrild vlees, stoofschotels en wild.

Fianca Egomei – Rioja DOC
Druivensoorten: 85 % tempranillo en 15 % graciano

De druiven voor deze wijn worden met de hand geplukt en zo zorgvuldig mogelijk verwerkt. De fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen vaten, en vervolgens 14 maanden lang op zijn “lies” in barrriques van Frans Allier eiken en tot slot een flesrijping van 6 maanden. Aroma’s van zoet zwart fruit. De smaak is rijk en de uitstekende balans tussen het fruit en het houtgebruik geven deze Egomei elegantie en finesse. Vooreen mooi diner met (lams)vlees of diverse wildsoorten.

San Marzano – Collezione Cinquanta
Druivensoorten: primitivo en negroamaro

Geweldige druiven voor geweldige wijn. Voordurend is men op zoek naar de beste omstandigheden om deze mooie wijn te produceren. De druiven worden in september met de hand geoogst, ontsteeld en gekneusd. Koude schilinwerking en rijping in vaten van Frans eiken gedurende 12 maanden. Deze wijn past goed bij rijke voorgerechten, rood vlees en wild.

Feudi San Marzano Anniversario 62 Riserva
Druivensoort: primitivo

Met deze in beperkte hoeveelheid geproduceerde wijn wordt elk jaar de verjaardag van wijnhuis San Marzano gevierd. De druiven komen van meer dan 80 jaar oude wijnstokken uit de gemeenten San Marzano en Sava.De wijn worden 18 maanden gelagerd in Franse en Amerikaanse eiken vaten. De geur van kruiden, vanille, donkere chocolade, zwart fruit en nog veel meer maken deze wijn tot een feest . De smaak is rond en zeer complex , zacht en met tonen van kers, bes en braam.

Terug naar alle blogs