Kaasplank samenstellen

Deel deze pagina

Een goede kaasplank is altijd een succes. Na het hoofdgerecht (zoals de Fransen), na het dessert (zoals de Engelsen) of juist vóór het eten, bij de borrel (zoals heel veel mensen).

Kies kazen die van karakter verschillen in smaak, kleur en structuur. Het hoeven niet heel veel soorten te zijn. Drie, vier of vijf is prima. Ga uit van ongeveer 125 gram per persoon. Kies wel altijd voor topkwaliteit!

Met een combinatie van rood-wit-blauw zit je eigenlijk altijd goed: een (gewassen) roodschimmel, een witte korstkaas en een blauwaderkaas. Voeg daar bijvoorbeeld nog een mooie oude kaas of een geitenkaasje aan toe.

Geef de kaas de tijd om op temperatuur te komen en serveer op een houten plank met een apart mes voor iedere soort. Voor erbij: brood en/of toast van het Vlaamsch Broodhuys, chutney van Landgoed Mariënwaerdt en bijvoorbeeld wat druiven en noten.

Begin met de milde kazen en eindig met de uitgesproken soorten, anders overheersen die teveel. En last but not least schenk je er natuurlijk een mooie (port)wijn bij.

Zowel over de kazen als over de begeleidende wijn(en) adviseren we je graag in de eetwinkel. Er is erg veel keus en we hebben dit jaar zelfs een eigen Boerenjongens houten plank. Alles in huis voor de heerlijkste feestdagen dus!

Bewaren

Terug naar alle blogs