Bakken in olijfolie - mag dat?

Deel deze pagina

Nog steeds zijn veel mensen ervan overtuigd dat bakken in olijfolie ongezond is omdat er door (te sterke) verhitting schadelijke stoffen vrijkomen. Maar is dat zo?

In zijn boek Olijfolie (alleen nog tweedehands verkrijgbaar trouwens) legt Manfred Meeuwig uit hoe het zit.

Bij verhitting verdwijnen de gezonde, enkelvoudig onverzadigde vetzuren. De olie wordt daardoor minder gezond maar zeker niet ongezond. Wel is het een beetje zonde (maar niet ongezond) om voor het bakken de allermooiste extra vierge olijfolie te gebruiken.

Voormalig topkok en gecertificeerd ‘assagiatore’ of olijfolieproever Manfred Meeuwig speurt vol overgave naar de mooiste olie. Bij Eetwinkel Boerenjongens hebben we vier door hem geselecteerde soorten olijfolie om zelf te tappen.

Speciaal om in te bakken, braden, stoven en frituren is de Sevilla olie, 80% Hojiblanca, 20% Arbequina.

De andere olie van Meeuwig bij Boerenjongens:

Foggia: 100% Peranzana. Rond en vol met groen. Voor salades, fruits de mer, groente.

Tarragona: zacht en fruitige Spaanse olie. Goed voor visgerechten, linzen en bonenschotels.

Sicilië: ongefilterd, citroenig en met de smaak van vers gemaaid gras. Ideaal voor zomerse gerechten en vis.

 

Terug naar alle blogs